Ovi građani Srbije će mesečno dobijati 5.000 dinara: Prijave traju do 20. oktobra
Šalter, Foto: Beta/Nenad Petrović, Filip Plavčić

nova pomoć

Ovi građani Srbije će mesečno dobijati 5.000 dinara: Prijave traju do 20. oktobra

U ovogodišnjem Konkursu za upis u srednju školu, objavljen je spisak sa 28 deficitarnih zanimanja

Objavljeno:

Đaci koji su ove godine upisali deficitarna zanimanja imaju mogućnost da od države dobiju 5.000 dinara mesečno. Konkurs, koji je raspisala Kancelarija za dualno obrazovanje, traje do 20. oktobra i na njega mogu da se prijave škole koje rade po dualnom modelu i imaju obrazovne profile koji su deficitarni.

U ovogodišnjem Konkursu za upis u srednju školu, objavljen je spisak sa 28 deficitarnih zanimanja. Na listi su se našli: tehničar za metalurške tehnologije, bravar- zavarivač, operater mašinske obrade rezanjem, auto-električar, operater osnovnih građevinskih radova, polagač obloga, stolar, poslastičar, kuvar, pekar, izrađivač hemijskih proizvoda, obućar, industrijski krojač, modni krojač.

Škola/Ilustracija
Škola/Ilustracijafoto: Profimedia

Zatim, tehničar za izradu i održavanje alata, mehaničar motornih vozila, industrijski mehaničar, monter telekomunikacionih mreža, dekorater zidnih površina, operater za izradu nameštaja, trgovac, konobar, mesar, operater u prehrambenoj industriji, vozač motornih vozila, galanterista kože, mehaničar tekstilnih mašina, viniogradar- vinar.

Vlada Srbije usvojila je krajem 2023. godine Uredbu o podršci dualnom obrazovanju- podršci učenju kroz rad. To znači da će svi đaci koji ove godine upišu smerove koji su se našli na listi deficitarnih zanimanja primati mesečno po 5.000 dinara (taj iznos primaju devet meseci godišnje). Novac će se uplaćivati učenicima preko namenskog računa koji će biti otvoren u Poštanskoj štedionici.

"Situacija se polako menja"

Direktor Politehničke škole u Subotici Iso Planić, kaže da je ta škola konkurisala za pomoć države za deficitarna zanimanja. Kod njih se školuju operateri za izradu nameštaja i operateri osnovnih građevinskih radova - profili koji su proglašeni deficitarnim.

"Predati su zahtevi, popunjeni formulari i konkurisao je 71 učenik za tu vrstu pomoći", rekao je za Euronews Srbija Planić i dodao da se 140 učenika prijavilo za kredite koje nudi resorno ministarstvo, a koji se ne školuju na smerovima koji su deficitarni.

Škola/Ilustracija
Škola/Ilustracijafoto: Zorana Jevtić

"Ove godine povećan je broj učenika na geodeziji i građevinarstvu. Kod trećeg stepena građevine je osetno povećanje broja đaka. Pretpostavljam da veliki uticaj na ovakvu sitauciju ima činjenica da su na tržištu rada zanati veoma traženi i da su primanja dobra. Jednostavno, od zanata se danas dobro živi. To polako shvataju učenici i njihovi roditelji i vraćamo se zanatima", naveo je Planić.

Podseća da su jedno vreme osnovni građevinski zanati skoro zamrli, praktično ih nije bilo u obrazovnom sistemu Srbije jer nije bilo interesovanja za njih.

Zakon o dualnom obrazovanju

Đaci koji se školuju za deficitarna zanimanja po dualnom modelu osim pomoći države imaće i redovnu nadoknadu za praksu koja im pripada po Zakonu o dualnom obrazovanju. Za svaki dan proveden na praksi u kompaniji dobijaju 70 odsto minimalne cene rada po satu.

Novac
Novacfoto: Profimedia

Preračunato u novac to znači da za jedan dan prakse nedeljno u kompaniji (četiri dana mesečno), dobijaju na kraju meseca 4.500 dinara. Stariji razredi koji imaju po dva ili tri dana prakse nedeljno dobijaju po 9.000 dinara, odnosno 13.500 dinara mesečno.

To se odnosi na minimalac od 47.335 dinara, odnosno 271 dinar po satu. Od 2025. godine, taj iznos će biti veći jer je povećan minimalac na 53.592 dinara, što je 308 dinara po satu.

Dualno obrazovanje realizuje se u oko 950 kompanija širom Srbije. Te kompanije sarađuju sa 186 srednjih stručnih škola, a oko 16.000 učenika je prošlo kroz ovaj model obrazovanja za desetak godina koliko ovaj model postoji.

Bonus video:

02:23

STIPENDIJE ZA STUDENTE I SREDNJOŠKOLCE! Velika humanitarna akcija u Novom Pazaru: Prednost imaju mladi bez oba roditelja

(Espreso/24sedam/Euronews/Prenela: N.J)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.